O raftingu

Rafting je spustanje u gumenim camcima na divljim rijekama,to je jednostavno avantura koja obuhvata sport,rekreaciju,druzenje,poznanstva i uzivanje.
U raftingu postoje pravila ponasanja.Sigurnosnim govor vodica to jeste skipera pre polaska na rafting bice te upuceni o svim pravilima u camcu i na rijeci.
Rafting izleti su pogodni za svakoga i nije potrebno predhodno znanje o veslanju.

Kanjon Tare dugačak je 149 km, sa dubinom koja dostiže i do 1300 metara, što ga čini najdubljim i najoštrijim kanjonom Evrope.

Ali, osim ove titule, ovaj kanjon, zbog potpuno nedirnute prirode, nosi i titulu jednog od najlepših bisera starog
kontinenta. Boja vode prelazi od biserno zelene do azurnoplave i jedna je od retkih koja se može piti, što znači da možete doživeti neponovljivi osećaj spajanja s prirodom kada direktno, rukom, zahvatate vodu, prinosite je ustima i pijete.
Ovaj kanjon mesto je gde na obroncima možete videti divlje kozoroge ili srne, a poseban vizuelni i zvučni doživljaj predstavljaju Tarini bukovi kojih ima više od 40, među kojima su Sokolovina, gornji i donji Tepački buk. Ova lepota, do sada, bila je rezervisana za ljubitelje splavarenja i one kojima ne smeta spavanje u šatorima, upotreba zajedničkog toaleta ili, recimo, čekanje u redu da se na česmi iz koje teče hadna voda operu zubi.

Ali, stvari su se odnedavno promenile – 1200 metara od ušća reke Pive i Tare, tamo gde počinje reka Drina, taman kada naiđete na peščane plaže, očekuje vas pravi, mali, prirodnjački raj – resort Hum Wellness Rafting
Tara, koji nudi sve pogodnosti i udobnosti istinskog wellness centra. Ovaj resort u kome je sve napravljeno od drveta i kamena očarava potpunom autentičnošću spoja sa prirodom, ali je ujedno i jedini kamp koji u svakom
bungalovu ima toalete, pa čak i saune, kao i sve ostale usluge koje inače nudi wellness sadržaj. S leve strane
kampa spušta se pravi planinski potok, koji pravi mala jezerca sa čijih se obala spuštaju stoletna stabla prekrivena mahovinom, koja raste samo u delovima šuma koji nisu zagađeni. Ali, da ne bude zabune – u ovom centru ima mesta i za prave kampere, jer je u gornjem delu rizorta za one koji vole ovaj tip odmora odvojen
deo sa šatorima.

Kamp se nalazi na najlepšoj lokaciji reke Drine, prvi je na Bosanskoj strani koji ima wairles internet. To vam jutro, uz vruće projice, domaći hleb koji se puši i pršut, kao i nezaobilazni kajmak i sir iz kantuna sa visine preko 1000 m, pruža neponovljiv osećaj dok prelistavate svoju elektronsku poštu i spremate se u jednu od nezaboravnih avantura koje vam ova priroda pruža. Da ne govorimo o predivnom restoranu iz koga se pruža miris jagnjetine ispod sača, ili ražnja, ili potočne pastrmke, a u kome možete naručiti i divljač i vegeterijanski meni.

U Hum resortu poštuju se različiti ukusi i navike – ako želite, na splavarenju dobijate specijalna odela, kacige za rafting i svu neophodnu opremu. Oni koji žele šetnju ili vožnju biciklima imaju, zaista, nebrojeno mnogo izbora….

Šta drugo reći osim – ne propustite!

Oprema za rafting

Rafting na rjeci Tari koji se odvija u zavisnosti od aranzmana od 15 km pa do 95km, kroz najdublji kanjon u Evropi, a drugi u svjetu posle Grand kanjona na Koloradu……… ne zovu je bez razloga SUZOM Evrope.

Rafting oprema koja je obavezna na čamcu je:

  • Prsluk – koji je atestiran za brze i divlje vode, koji vas odrzava na povrsini u slucaju ispadanja iz čamca
  • Kaciga – koja je atestirana za divlje vode a svrha joj je da vas zaštiti od mogućih povreda
  • Neoprenska odjela od 5mm – koja imaju funciju da vas griju tokom raftinga na taj nacin sto upijaju vodu, koju bi onda nasa temperatura tjela ugrijala i nama pruzila ugodan osjecaj tokom raftinga
  • Neoprenske čizmice – koje takodje na isti sistem kao odjelo grije nogu i sprecava od eventualnih povrede prilikom izlaska iz camca i kretanja po obali na pauzama i sl.

Vodici SKIPERI – su licencirani profesionalci od strane IRF-a koju su bezbroj puta presli i sigurno spustili camce niz rjeku Taru, stoga se apeluje i na goste da dobro saslusaju sigurnosna upustva ( safety briefing ) koji ce im dati skiperi- vodici prije raftinga kako da se ponasaju na camcu,

JER VASA SIGURNOST JE NA PRVOM MJESTU!!!